Koude duik in de Woudfennen

Vandaag had ik extra veel zin om te duiken. Het was voor mij alweer 2 weken geleden dat ik onder water was geweest, en dat was in de duiktoren in Enschede met een watertemperatuur van 21°. Vandaag weer een duikje met wat Die-Hards van Duikteam Heerenveen in de Woudfennen te Joure. Onze vaste stek.

Aangezien ik vorige week mijn duik al moest afbreken, voordat ik in het water lag vanwege een blazende automaat, wou ik vandaag met het koude weer iets beter voorbereid zijn. Ook wou ik nog wat doen aan mijn -is hier ook een Nederlands woord voor?- “hose routing”. Daarom een half uurtje eerder uit bed. Nadat alles naar wens was en de set opgebouwd was nog even gegeten. De auto in geladen, en de kranen van de set open gedraaid. Nee hè, nog maar 140 bar! Gelukkig had ik nog een 12L staan die wel gevuld was.

Aangezien het knutselen iets langer duurde dan dat ik gehoopt had nog even een SMSje de deur uit dat ik iets later was. Aangekomen stonden er al 4 duikers te verkleumen achter een bus, zo veel mogelijk uit de wind. Het was -5.5, maar de wind maakte het veel kouder.

Helaas geen ijs, waar ik toch een klein beetje op gehoopt had. Na even gezellig bijpraten en een paar oneliners als: “wat is het koud he?” de pakken aan. Allemaal in droogpak, 1 van ons met argon voor in het pak. We waren er als enigen, dus lekker rustig.

Het water zoals verwacht nat en koud. De duik was lekker rustig, net als het onderwaterleven.Voornamelijk baarsjes en wat voorntjes van maximaal zo’n 20cm. Allemaal lagen ze stil op de bodem, totdat wij langs kwamen. Dan wouden ze nog wel een meter of 2 zwemmen… hooguit! Op de terugweg nog een klein kreeftje. Niet helemaal wat we gewend zijn deze plas, normaal veel meer, groter en actiever leven.

Toen we boven water kwamen stond er een ander DTH lid ons al op te wachten bij onze auto’s. Hij had zelf in het Veenmeer gedoken, en had nog wat snert over. Als dat geen echte liefde is.

Mijn pak kreeg ik nog maar net uit, en kon ik zo rechtop tegen de auto zetten. Helemaal bevroren en bedekt met een laag ijs. De set heb ik zo in mijn auto gegooid, want alles zat ondertussen vastgevroren. Thuis aangekomen, na een rit van een dik uur was alles nog bevroren. Pak opgehangen. Ruim morgen de rest wel op; het blijft weekend! 🙂

– Ook gepubliceerd op duikeninbeeld.tv

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.